to 2015 Graduates

Sayın Protokol, Kıymetli Meslektaşlarım, Saygıdeğer Konuklar ve Sevgili Öğrenciler,

Fakültemizin kuruluşunun 6. yılında ikinci mezunlarımızı vermenin mutluluğunu yaşadığımız bu güzel güne hoş geldiniz… Hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum.

Bugün mezun ettiğimiz öğrencilerimiz beş sene önce büyük bir başarıya imza atarak geldiler buraya. İngilizce hazırlık sınıfını da okuyarak kendilerine bir artı değer de kattılar. Şimdi mezun oluyorlar, ayrılışlarıyla bizi hüzünlendiriyorlar ama hayatlarında yeni bir sayfayı başarıyla açacakları için de heyecanlandırıyor, mutlu ediyorlar. Yani bugün hüznü ve mutluluğu bir arada yaşadığımız farklı bir gün.

Değerli aileler,

Sizlerin bu günkü duyguları herkesinkinden çok daha farklıdır. Dünyaya geldikleri andan itibaren üzerine titrediğiniz, emek verdiğiniz, özenle ve zorluklarla yetiştirdiğiniz göz bebeği evlatlarınızı hayat mücadelesinin içine, başarılı olacaklarını umut ederek uğurlama anını yaşıyorsunuz. Onların istikballeriyle ilgili bir kaygınız olmasın; onlar bugüne kadar yaptıklarıyla bizim hep takdirimizi kazandılar. Onlarla gurur duyabilirsiniz. Biliyoruz ki bundan sonra da onların başarılarını onurla izleyeceksiniz.

Evlatlarınızı yaşamlarının bir döneminde bizlere emanet ettiniz, özveri ile çalışan akademik ve idari kadronun desteğiyle onları yarınlara hazırladık. Akademik kadromuz, ortaya öz güvenleri yüksek, insani ilişkilerde başarılı, mesleki bilgileri yeterli, öğrenmeye ve araştırmaya yatkın, sorumluluğunu bilen ve bunun mutluluğunu yaşayan gençler yetiştirdi.

Sevgili gençler,

Yaşamınızın bir dönemini kapatıyor ve ondan aldığınız güçle bir başka dönemin başlangıcını yapıyorsunuz. Hayattan, zorluklardan ve çok çalışmaktan korkmayın! Ailenizin sevgisi, ilgisi ve desteğiyle yetişen gençler olarak buradasınız. Hocalarınız sizi ülkemiz koşullarına göre oldukça iyi olanaklar içinde bilgiyle donattılar, güzel bir gelecek için gerekli şartlarla sizleri yetiştirdiler.

Tarih boyunca olduğu gibi zamanımızda da hukuk ve adaletin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı. Hukukun adaletle eşdeğer görüldüğü tabii hukuk öğretisinde, “bir kanunun, kanun olmak için adil olması gerektiği” anlayışı, adaletin mülkün, devletin ve özgürlüğün temeli olduğu anlayışını doğurdu.

Sizlerin, adil, dürüst, vicdan sahibi, ahlaklı, kendini bilen ve kendine güvenen hukukçu gençler olarak, şahsınıza, ailenize ve ülkemize önemli katkılar sağlayacağınızdan eminim.

Mezuniyetinizi kutlamakta olduğumuz bugünde hukuk öğreniminizin sona erdiğini asla düşünmeyin! Zira ‘mezun’ sözcüğü bir işi yapmaya yetkilendirilmeyi, kendisine izin verilmeyi anlatsa da bu izin, ancak kişinin kendisini ve bilgilerini yenilediği sürece bir anlam ifade edecektir.

Bugün sizleri adalete gönül vermiş, birer adil hukukçu olarak mezun ederken, geleceğin başarılı siz genç hukukçularına adaletin, bir duygu, bir duyarlılık, bir aşk ve bir bilinçlilik hali olduğunu buradan tekrar hatırlatmak istiyorum.

  1. Adalet, bir duygudur! Bunu köreltecek, gönül dünyanıza perde indirecek tüm kişisel garazlardan ve beklentilerden uzak durun. Önyargıyla değil; vicdanınız ve bu çerçevede oluşmuş ilkelerinizle hareket edin. Çünkü mesleğiniz olan hukukçuluk, adil, objektif, vicdan sahibi ve etik değerlerle donanmış olmayı gerektirir.
  2. Adalet, duyarlılıktır! Bu duyarlılığınızın kaybına yol açacak etkenlerden uzak durun. “Geciken adalet, adalet değildir” duyarlılığını ilke edinin, adaleti geciktirmeyin.
  3. Adalet aşktır!Bu aşkın büyüleyici gücünü yok etmeyin, yüceliğine gölge düşürmeyin. Değişik yönlerden esen rüzgarlar, sizi adalet hedefinizden uzaklaştırmasın.
  4. Adalet, bir bilinçlilik halidir! Bunu zihinsel serkeşliğe çevirecek menfaatperverlikten ve çıkar düşkünlüğünden sakının.

‘Adalet duygusu ve duyarlılığınızın’ hayat boyu vicdanınıza eşlik etmesini dilerim.

Bu güzide eğitim kurumu, sizlere başarma yolunda benzersiz bir start verdi. Mezuniyet başarınızı tekrar içtenlikle kutluyorum. Hepinizin ilerideki üstün başarılarını şimdiden alkışlıyorum. Buradaki herkes sizlere güveniyor, ülkemiz için katkı sağlamanızı bekliyor.

Mutluluk, sağlık ve başarı dileklerim sizlerle.

Yolunuz açık olsun, diyor, hepinizi ve tüm konukları sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.